Menu

Bez wyrzeczeń

czyli jedzenie bez wyrzutów sumienia

Risotto inaczej

ryjek-i-kotka

Risotto kojarzy się wszystkim z raczej mało dietetycznym daniem. A tymczasem okazuje się, że nie tylko da się je zrobić tak, aby móc je jeść bez wyrzutów sumienia, ale do tego- aby spróbować zupełnie nowych smaków- dziś ryżu czarnego.

 

IMG_8785

Składniki (8 porcji):

  • 4 szklanki suchego ryżu czarnego,
  • papryka czerwona, żółta i zielona,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 4 szt. ogórka kiszonego,
  • słoiczek przecieru pomidorowego,
  • przyprawy (u nas czosnek, pieprz kajeński, sól).

 

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy papryki, cebulę i przyprawy do smaku.

Wszystko mieszamy w misce z ryżem i przecierem pomidorowym oraz pokrojonymi drobno ogórkami.

Na tej samej patelni smażymy pieczarki z solą i pieprzem, a następnie dodajemy je do ryżu i pozostałych składników.

Całość doprawiamy do smaku, przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 30 minut (teroobieg) w temperaturze 180 stopni (najlepiej pod przykryciem).

 

Smacznego!

Kurczak po tajsku

ryjek-i-kotka

W naszej kuchni lubimy eksperymenty (oczywiście pamiętamy przy tym o zachowaniu zasady, że ma to być kuchnia zdrowa). Kuchnia tajska czy koreańska często u nas ostatnio goszczą więc postanowiłyśmy się podzielić naszymi kulinarnymi odkryciami. 

 

Dzisiejsze danie jest proste, szybkie w przygotowaniu i (co wynika z naszych doświadczeń) smakuje każdemu. Zapraszamy więąc na kurczaka po tajsku.

 

IMG_7234

Składniki (porcja dla 2 osób):

- pierś z kurczaka (około 150 g/ osobę)

- około 3 cm imbiru

- 3 ząbki czosnku

- 4 łyżki stołowe sosu ostrygowego

- zielona cebulka

- brązowe pieczarki (zwykłe albo Portobello)

- 1 mleko kokosowe

 Osoby lubiące ostre dania mogą dodać papryczki chilli lub pieprz kajeński.

 

Do marynaty:

- sos sojowy

- płaska łyżka skrobi kukurydzianej/ kartoflanej

- łyżeczka sody oczyszczonej

 

Kurczaka marynujemy w sosie sojowym, skrobi kukurydzianej i sodzie oczyszczonej. Dzięki skrobi i sodzie kurczak po usmażeniu będzie chrupiący z wierzchu I soczysty w środku.

 

Imbir i czosnek siekamy i krótko podsmażamy. Dodajemy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Podsmażamy ok 5 min.

 

Dodajemy sos ostrygowy i minutę przysmażamy. Dodajemy grzyby i przesmażamy do momentu aż lekko zwiędną. Dodajemy mleko i dusimy kilka minut. Na koniec chwilkę przed podaniem dodajemy cebulkę zieloną w paseczkach.

 

Serwować należy z ryżem jaśminowym (bo smakuje najlepiej).

Pyszna zupa na zimową porę

ryjek-i-kotka

W Polsce ponoć zima na całego, wiec tym razem proponujemy Wam pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupę, będącą jednocześnie daniem jednogarnkowym:) Zupa zainspirowana przepisem Magdy ze skutecznie.tv

IMG_5434

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu
  • szklanka soczewicy (u nas czerwona)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3-6 ziemniaków (zależy jakiej wielkości, większych mniej, małych więcej)
  • kilka marchewek
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, a jeśli nie macie pod ręką to mieszanki: bazylii, tymianku i oregano (ja tak zrobiłam)
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szklanka mleka

 

Do garnka wlewamy wywar, czekamy aż zacznie się gotować i dorzucamy soczewicę i kaszę gryczaną. Gotujemy jakieś 10 min pod przykryciem. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę.

 

Po 10 minutach do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki, marchew i dodajemy mleko. Gotujemy przez kolejne 15 minut.

 

Następnie wrzucamy kurkumę, zioła, chrzan i wlewamy sos sojowy. Gotujemy- tym razem na wolnym ogniu- jakieś 10 minut.

 

Podajemy samą, lub z chlebem (u nas bez).

 

Zupa bananowa z curry

ryjek-i-kotka

Dziś trochę niecodziennie i zaskakująco. Nastała jesień, więc w naszym domu królują zupy. A ta- zaskakuje smakiem i sprawia, że pokochają ją wszyscy (nawet ci, którzy nie lubią zup owocowych).

 

IMG_6634

 

Składniki:

  • 4-5 drobno pokrojonych ziemniaków
  • 2 drobno posiekane średnie cebule
  • nieduży, posiekany seler naciowy (głównie ta jasna część)
  • duże zielone jabłko, drobno pokrojone
  • 3 grubo pokrojone średnio dojrzałe banany
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietany 38%
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki curry
  • posiekany szczypiorek

 

Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa (bez szczypiorku) i owoce. Gotujemy około 15 minut- aż owoce i warzywa zmiękną.

Następnie dodajemy śmietanę, masło, curry i podgrzewamy, ale tak żeby zupa nie wrzała.

Zdejmujemy z ognia, blendujemy. Jeśli wyjdzie za gęsta- dolewamy bulionu lub wody i jeśli trzeba- solimy do smaku.

 

Podajemy samą, posypaną szczypiorkiem, albo z kaszą jaglaną (jak u nas).

 

Faworki inaczej:)

ryjek-i-kotka

FullSizeRender

Faworki, zwane także chrustami, wszyscy bardzo dobrze znają. I niezmiennie kojarzą z tłustym czwartkiem. Co prawda rok temu robiłam ciastka, ale w tym roku postanowiłam, że tradycji stanie się zadość i będą faworki.

 

Oczywiście nie takie zwykłe, z pszennej mąki, smażone na oleju- to by było sprzeczne z duchem tego bloga. Dziś przedstawiam pieczone faworki z mąki bezglutenowej.

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (ale można użyć w zasadzie dowolnej),
  • 100 g jogurtu naturalnego (w mojej wersji waniliowego),
  • żółtko (lub dwa, jeśli używamy małych jajek),
  • szczypta soli,
  • cukier puder (u nas zrobiony z erytrolu).

 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy i wybijamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je i wycinamy prostokąty.

 

Po nadaniu naszym faworkom odpowiedniego kształtu, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach wyciągamy faworki, przyprószamy cukrem pudrem i możemy jeść.

© Bez wyrzeczeń
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci