Menu

Bez wyrzeczeń

czyli jedzenie bez wyrzutów sumienia

Kurczak po tajsku

ryjek-i-kotka

Kurczak po tajsku

 

Składniki:

-       600 g piersi z kurczaka,

-       2 małe papryczki chilli

-       ząbek czosnku

-       2 łyżki oliwy z oliwek

-       łyżka oleju kokosowego (w stanie stałym)

-       2-3 łyżki sosu ostrygowego

-       2-3 pieczarki

-       ½ cukinii

-       orzeszki nerkowca

-       ½ puszki mleka kokosowego

-       zielona cebulka ze szczypiorkiem

 

Pierś z kurczaka myjemy i  kroimy na małe paski w poprzek włókien. Osuszamy.

 

Na oliwie zmieszanej z olejem kokosowym podsmażamy pod przykryciem pokrojone w kostkę: czosnek i chilli. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy go chwilę do ścięcia się mięsa.

 

Dodajemy sos ostrygowy, pieczarki  i cukinię pokrojone w półtalarki. Chwilę dusimy.

 

Gdy cukinia i pieczarki zmiękną dorzucamy orzeszki nerkowca, a następnie wlewamy mleko kokosowe.

 

Tuz przed podaniem dorzucamy pokrojoną w około 3-centymetrowe paski- cebulkę ze szczypiorkiem.

© Bez wyrzeczeń
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci